DoporučujemeZaložit web nebo e-shop

Radujme se na Radosti (hory 2014)

 

 

Radujeme se na Radosti, aneb je tu mokro, provozujeme vodní lyžování.

Sedmý den 21.2. 2014

Ráno jako každé jiné. Budíček a rozcvička proběhla bez problému. Snídaně byla výtečná a teď už ta nejhorší věc, které se všichni báli. Uklízení. Majitel chaty nás pochválil, že je to uklizené lépe než normálně. Taky aby ne, když všichni lítali po pokoji na koštěti. S pomocí pana řidiče jsem naskládali věci do autobusu a hurá domů. Všichni pokojně spali. A teď už jsme doma, ale nikomu se nechťelo jet domů. Naštestí že sjezdovku, kde jsme učili naše dětičky lyžovat zavřeli až dnes. Bohu dík. Tak se mějte pěkně, ozvem se zase až za rok z vysokohorské chaty Radost.

Šestý den 20. 2. 2014

Budíček opět zaznělo našim přednáherným ránem. Rozcvička probíhala tak jako každý den. Na kopec se nám dostávají další malé dětičky. Naši instuktoři mají velikou radost, že nemají na starost už zase o hlavičku méňe. Z počátečních 8 dětí jim zůstali 4. Děti měli energii na rozdávání, ale vedoucí i po dni odpočinku byli velmi unavení. Večer jsme hráli pohádky. to byli Tři prasátka, Otesánek, Červená Karkulka a O Smolíčkovi Pacholíčkovi a v pohádkách museli použít různé výrazy, které dostali v zadání už v neděli.

 

 

Pátý den 19. 2. 2014

Dnešní den začal pozdním budíčkem. Nacházeli jsme se zhruba ve středu lyžařského výcviku, proto jsme zůstali na chatě a odpočinuli si od lyžování. Dopoledne soutěžní družstva vymýšleli názvy družstev a malovali vlajky. Dopoledne nás též opustilo družstvo Ještěrek (Břinkovi), tím byl náš potencionální základ účastníků zájezdu velice oslaben. Po obědě jsme vyrazili  na 7 km tůru po vrcholkách Orlických hor. Těšíme se na zítrejší lyžování. 

Čtvrtý den Úterý 18. 2. 2014

Všichni se chystali na tradiční běh k Břínkovi chatce, všichni vyběhli ven a Břínkovi stáli před chatou. Prý od 7 hodin. Kdo by jim to věřil, beztak kecali. Ale samozřejmě jsme nezapomněli na náš tradiční běh a rozcvičku. Po snídani jsme provedli každodenní hygienu a pak hůrá na svah. Počasí bylo dnes nádherné, azurová obloha, -3ºC a svítilo sluníčko. Počasí akorát na opalování. Naše nejmenší děti se začínají pomalu dostávat na kotvu a na "obrovský" kopec.  Bohužel se odpoledne trochu zatáhlo, ale co už. Děti, které trénovaly dopoledne oblouk, se stále zdokonovaly. V 16 hodin byl bohužel odjezd, nikomu se nechtělo na chatu.

Večer byla lekce správného chování v restauraci. Michal Vrbka ml. měl dneska narozeniny a tak dostal jeho velmi oblíbené kynuté knedlíky s meruňkami. Většina se dívala jak jí knedlíky a dospělí se koukali na hokej. Zítra nás čeká volný den. Všichni se netěší, tedy kromě nás vedoucích, kteří si trochu oddychnou od lyžování. 

Dobrou noc

 

Třetí den Pondělí 17. 2. 2014

Dnešní den začal opět tradiční venkovní rozcvičkou, tentokrát jsme doběhli až k Břinkům do chatky. Dnes již děti, které letos poprvé stály na lyžích začali lyžovat na velkém svahu. Někteří dokonce postoupili do modré skupiny. Dokonce jsme se i zlepšili při jízdě na snowboardu. Odpoledne bylo spíše odpočinkové, skupina lyžařů, která nepodlehla únavě, nacvičovala carvingový oblouk.Počasí je natolik jarní, že již zvládáme i vodní lyžování. Snad bude v noci mrznout.

Večer jsme si s dětmi šli ven zahrát noční hru na pašeráky. A díky jasnému počasí jsme obdivovali i nádhernou noční oblohu.

Snad nám ta trocha sněhu vydrží až do soboty.

 

Druhý den Neděle 16. 2. 2014

Dnes započal tvrdý hasičský režim. 7:14:59:98 zazněl zvuk budíčku z hasičské trumpety, na kterou troubil vedoucí mladých hasičů. Tradiční rozvička, ranní hygiena, snídaně a hurá lyžovat. Na letošním výcviku naši zkušení istruktoři učí lyžovat 8 dětí, které poprvé stály na lyžích. Ostatní děti byly rozděleny do družstev a jezdily na velkém kopci. Podmínky pro lyžování jsou v letošním roce výborné i pro milovníky vodních sportů (loď jednoho z účastníků se dnes opravdu hodila). 

Po vydatném obědě již tři žáci naší lyžařské školy zvládli jízdu na vleku a zdolali modrou sjezdovku. Mysleli jsme si, že jízda v náročném terénu děti unaví, ale ony po krátkém odpočinku a dobré večeři zvládly několik soutěží při večerním programu. Teď už je deset hodin a jdeme uložit děti do postelí. Ozveme se zase zítra večer. 

Dobrou noc

Sobota 15. 2. 2014

Drazí příznivci Sboru dobrovolných hasičů, mladých hasičů a zimních sportů.

Dnes v sobotu 15. 2. 2014 jsme vyrazili za sněhem, přesto si nějaký hloupý účastník přibalil místo lyží loď. Podle posledních zpráv meteorologů se na horách vyskytuje místy až 35 čísel sněhu.

Cesta probíhala v dobré náladě, celý autobus většinu cesty zpíval Píseň proti trudomyslnosti a cestujicí se těšili na slibovaný sníh (však jedou na hory).

Během průjezdu kolem cílové oblasti (lyžařské svahy) se předpovědi rosniček opravdu vyplnily, na svahu bylo 35 cm sněhu!!! Ovšem pod svahem se nachází plavecký areál pro otužilé, kteří mohou při jedné jízdě ze svahu vyzkoušet i vodní lyžování.

Poté co jsme dorazili na naši Horskou chatu Radost, nastaly klasické obtíže s organizací neorganizované skupiny účastníků zájezdu, avšak zkušené Táborové vedoucí tyto obtíže bez problému zvládly.

Jakmile jsme se ubytovali, vyrazili jsme na krátkou obhlídku okolí. Po krátké době jsme zahlédli světlé flíčky mezi stromy, děti se naivně radovaly, že objevily první sníh v Orlických horách. Vedoucí a instruktoři tábora je v této domněnce podporovali, avšak po průzkumu této oblasti a odborné konzultaci mezi účastníky tábora jsme zjistili, že se jedná o přeměněný sníh na led z doby prehistorické.

O pár desítek metrů výše účastníci expedice objevili pozůstatky sněhu z roku 2013. Díky tomuto nálezu propukla zuřivá bojová nálada mezi všemi bojovníky. Boje měli určitou taktiku a rozdělení válčících stran. Bojová taktika byla následující VŠICHNI proti MĚ a JÁ proti VŠEM. Díky boji jsme si zašli asi o 5 x 1 km. Všem velmi vyhládlo, fronta na zbytky započala dříve než všichni dostali svou dávku stravy, která nás inspirovala k rozvoji myšlenkových pochodů k páteční pohádce, kterou vedoucí zadali všem družstvům, která byla vybrána z kvalitního potenciálu letošních účastníků zimního – lyžařského výcvikového soustředění, které probíhá pod dohledem statných vedoucích a především pod dohledem pána Orlických hor Rampušáka a jeho družky Kačenky, který letos zapomněl sněhovou peřinu rozprostřít po našem krásném kraji (poslal sníh do Maďarska), které leží nedaleko zdejšího vrcholu (asi 8 000 km jižně přes Jižní Ameriku –Buenos Aires). Potenciál mezi účastníky byl tedy po večeři rozdělen mezi pět družstev, které spolu budou krvelačně soupeřit v klidných a pozitivních soutěžích. 

PS: Všichni v pořádku dorazili, čtyři účastníky při objevení ledu z doby prehistorické sežral Tyranosaurus REXík, zbytek účatníků se při večeři najedl, bylo to dobrý. Už všechna havět zájezdu chrápe.

 

Jdu také spát M. Vrbka ml.